Det nye par sangtimalier fik unger 30. april og der kom tre af reden, en døde dog hurtigt. To fine unger er stadig med forældrene og de har lagt to æg igen i en ny rede. Samtidigt har de sorthovedede vævere startet sæsonen med de første to reder og et æg. Den dominerende han døde i efteråret, så der er en ny han i spil.
De rødkindede er i gang med andet forsøg – 2 æg.
Det gamle par sangtimalier har fjollet rundt, men har nu 3 æg – så det er spændende.
Sortnakket væver er ikke almindelig på markedet og billederne her stammer fra KBH ZOO i 2010.
Det er en mellemstor fugl i Ploceus-slægten, som modsat flertallet i slægten er monogam. På den måde ligner den mere arter som fx Reichenowsvæveren. De to har også flere ligheder i udseendet.
Sortnakket væver laver større redekomplekser for hver han. Der bliver kun ynglet i en af rederne, mens resten står ledige eller bliver brugt som sovereder.
Har du eller kender du nogen med sortnakket væver, så tag endelig kontakt. Jeg ved at Kbh ZOO er meget interesseret i nyt blod.
Der kom aldrig et opdrætsindlæg for disse dejlige fugle i år. Jeg kunne godt have startet et, men resultat bliver det samme – ingen unger.
De har forsøgt 3 gange med 2-3 æg. Ubefrugtede hver gang. Rugningen har været meget stabil og rederne velbyggede, så der er ikke andet galt.
Hunnen er lidt bleg – jeg håber at kunne forbedre det, når hun nu går i fæld på et tidspunkt. Jeg håber bare at begge fugle klarer vinteren, så de kan få en ny chance næste år.
Bloggen er nu også åben for diverse andre spidsnæb og erfaringer med opdræt af samme. Flere mindre tropefugle er meget krævende i ynglesæsonen og skal passes stort set som var det insektædere. Så skriv endeligt om dine fugle – også selvom de ikke går som frugt- og insektædere.
Efter fravær af vævere i mit fuglehold i flere år, så udgjorde kombinationen af tomme volierer og 0.2 + 1.2 sorthovedede vævere på et fuglemarked lidt for stor en fristelse.
De fem fugle kom med hjem i efteråret og placeret i to kassebure, som de de var købt. Jeg var godt klar over, at der med garanti ikke var 4 hunner, men jeg mente, at der burde være en god chance for mindst 2 hunner.
Bloggen er nu udvidet med artsbeskrivelser af de fleste arter af vævere, der har været i holdt i Danmark. Desværre er kun nogle enkelte stadig i de danske fuglehold.
Det er noget tid siden der sidst var nye fugle på matriklen, men Antilfinkerne fangede min opmærksomhed på et marked og prisen var rimelig for fugle på den størrelse
Første æg blev lagt for nogle dage siden i en lille halvåben redekasse, der hænger i ydervolieren. Jeg har kun set hunnen bygge på den, men har heller ikke holdt øje med dem. Rugningen startede først omkring 1. maj, da 3 æg var lagt. Indtil da overnattede begge fugle indendørs.
Antilfinkerne går sammen med et par sangtimalier i volieren på fem gange to meter med et lille inderum, hvor der bliver fodret. Sangtimalierne startede med at bygge rede, men de har det med at stoppe og smide æg ud, så nu er de blevet overhalet af Antilfinkerne.
Spændende at se hvordan første opdrætsforsøg kommer til at spænde af. Efter et år uden fugle, så er det dejligt at komme i gang igen, selvom året er startet meget uheldigt med mine Rødkindede pragttimalier.
De har fløjet med materiale længe – hunnen har, men det blev ikke til noget, før jeg satte en kurverede op, hvor de havde samlet mest redemateriale. De byggede først kun med visne bambusblade, men de tog dog lidt trevler til slut.
Ægget er hvidt med rødlige pletter. Første æg blev lagt i går.
Parret går alene og der er god kemi, men de er også efter hinanden tit.
Jeg ville lige tjekke om de var kommet i gang med redebygningen i dag, men må stoppe brat op, da hannen ligger flot på en høj og synligt placeret rede. Han bliver liggende, så jeg listede hurtigt ud igen.
Så er det spændende bare om de har bygget ordentligt i år – sidste år var det nogenlunde og det er jo et ungt par, så måske er de bare mere grundige. Der er flere opsatte reder i volieren, men hvis de ikke sidder de rigtige steder, så bruger de dem ikke.
Det er første år, at de har gået i volieren hele vinteren, så det er nok også en af årsagerne til, at de er startet så tidligt. Men lad os håbe det var det sidste nattefrost og at foråret er på vej nu med mere varme og insekter.
Parret er blevet “forstartet” med bidroner – frosne. Men ikke hver dag.
Efter sidste års sæson med to hunner var det rart at gå foråret i møde med et flot sympatipar. De gik en mindre 1×5 meter voliere hele vinter.
24 april flyttede jeg parret til min største voliere på 2×7 meter. Den står tom hver vinter – og så flytter jeg altid mit vigtigste par derind, når foråret er godt i gang.
Denne gang viste det sig at holde stik igen – allerede efter 7 dage var der bygget en flot og færdig rede. Lige ved siden af en opsat kurverede dog. Reden virker dog solid og den er lige under et mindre stykke opsat tagplade, så den skulle holde sig tør. Spørgsmålet er så bare om jeg skal stole på deres redebygningsfærdigheder eller sikre reden yderligere med en åben kurverede under?
Parret har endnu ikke lært at flyve ind, så de bliver fodret ude endnu. Jeg giver dem en del insekter for at øge chancen for et stort kuld. Ved jo at de sagtens kan lægge 4 æg, selvom det ikke ses så tit.
2015 har været et turbulent år for mine sangtimalier – startede med 3 par og æg hos det gamle par allerede i april.
Men først døde den gamle avlshun – den der lagde blå æg. Der døde også en han – så der blev rykket rundt på alle par – ingen var i tydelig sympati udover det gamle par.
Men nu ruger et af de nye par – de lagde sig på 2 æg mandag den 13. juli. Så jeg håber på at nå lidt unger herfra også.
Min enlige han gik og kaldte på en hun hele vinteren, efter at han havde udlånt sidste sæson. Nu fik han endelig en hun omkring påske og det var ren lykke. Det begynder at blive lidt tyndt i de forskellige bestande af frugt- og insektædere i DK. Der bliver lavet for lidt unger og der dør for mange fugle og unger. Ofte lykkes opdræt jo – det sker heldigvis ikke så sjældent, men der går bare ofte noget galt inden næste sæson starter, så ungerne aldrig bliver til nye par. Diademyuhina-bestanden er ikke høj og der er virkelig brug for nogle unger og senere nogle nye unge par. Det burde være muligt at få øget bestanden hurtigt, med en målrettet indsats. Hvis bare folk ville give dem pladsen – udbyttet bliver bare højere, når de ikke skal slås med andre fugle i volieren. Nu har mine fået plads – så håber på et godt resultat i år!
Parret blev sat i min største voliere på 7×2 meter og der gik også kun omkring 14 dage, så var reden bygget og de ligger nu og ruger stabilt.
Antal æg er ukendt, men også lidt underordnet, så længe de bare er befrugtet. Men skyder på 3-4 æg som normalt.
Reden er bygget frit i en thuja, men den virker stabil, så jeg satser på at den holder til et kuld tidlige unger.
Med denne varme påske er der endelig kommet gang i fuglene. Der er blevet sunget flittigt i noget tid nu, men der er ikke sket meget andet.
Der er dog blevet lagt an til nogle reder rundt omkring nu, så man begynder at have lov til at håbe, at det kunne blive til noget i denne sæson.
Min diademyuhina han har kaldt efter en hun hele vinteren – og hans kald blev endelig svaret for en god uge siden. Det var velkomstglæde der kunne ses da den unge hun ankom fra PL. De er blevet forfremmet i hierakiet – så nu er de kommet i den største voliere – som har stået tom hele vinteren. De startede med at spise bær fra Lonicera Henryi – den stedsegrønne kaprifolie, og hvad de ellers kunne finde. De flyver allerede med trevler, så man har da lov at håbe på lidt succes her.
Det gamle par sangtimalier er også i gang med noget redebygning på en af de faste pladser i volieren – de har en 5-6 faste steder som de skifter imellem. De andre par sangtimalier er også i forårstemning, så måske ender det hele med lykkelig familieforøgelse.
De rødkindede er vist ikke et par – så der skal jeg lige have handlet lidt, så denne sæson ikke går til spilde.
Jeg er endnu ikke begyndt med levende foder – de har gået på ren Unipaté og Tovo hele vinteren. Men måske skulle jeg få gang i lidt melorme og andet godt.
Jeg håber, at I andre også er kommet godt fra start – ser frem til at høre om det herinde i år!
Efter sidste års succes lykkes det mig sent på foråret at få samlet et ubeslægtet par mere, så jeg nu har to ynglepar.
Ultimo juni opdagede jeg at der var unger i begge voliere samtidigt – så jeg gik i gang med at fodre fast med frosne pinkies og det opblødte frø kom også i gang igen.
I dag kunne jeg så se noget af resultatet, da jeg så en stor flot unge i inderummet. Om der er flere ved jeg endnu ikke, men reden virkede fuld dengang, så jeg håber da på at blive positivt overrasket for en gangs skyld.
Begge par går sammen med mine sangtimalier.
Esben
Den seriøse webblog for opdrættere af frugt- og insektædere på birdz.dk