Hej
Da jeg desværre før har døjet med coccidiose hos mine skadedrosler, i særdeleshed hos ungerne lige når de går af reden, kunne jeg godt tænke mig at være forkant med ynglesæsonen i år.
Desuden har jeg hørt rygter om en ny coccidiose form som ikke kan ses ved obduktion eller fæcesprøver, som skaber store problemer hos fugleholdere bl.a. i Tyskland
Så slog det mig, at jeg engang har hørt om et middel (pulver?) som man simpelthen drysser i reden.
Er der andre der har erfaring med dette?
Emil
Hej Emil!
Jeg har på det tyske Vogelforen ( http://www.vogelforen.de )under weichfressern læst et indlæg fra en hollandsk opdrætter af bl. a. shamadrosler (Copsychus malabaricus)om problemet kaldet ATOXOPLASMOSE, der skyldes Isospora (spp.), en parasit i familie med forsk. coccidier (Eimeria (spp.)) som er årsag til coccidiose hos bl. a. hønsefugle.
Isospora (I.) adskiller sig fra Eimeria (E.) ved også at lokalisere sig inde i cellerne i forskellige organer, spec. lever, milt og lunger, hvilket bevirker, at der ved obduktion ses forstørrelse af disse organer, spec. leveren. Undertiden er forstørrelsen af leveren så voldsom, at den forstørrede lever på den levende fugl kan erkendes nedenfor brystbenet, når fjer og hud fugtes med sprit (?)
Diagnosen kan (kun?) stilles eksakt ved undersøgelse af organer fra angrebne fugle eller på blodprøver fra disse. Udskillelsen i afføringen er så varierende og ukonstant, at undersøgelse af gødningsprøver resulterende i negativt resultat, IKKE frikender den undersøgte fugl for at være død af atoxoplasmose.
Som jeg har forstået div. artikler ( søg på Google under atoxoplasmosis) kan der anvendes Esbetre (sulfaclozinum) fra fa. Novartis, men det skal anvendes cyklisk over en længere periode, og (helst) være afsluttet ca. (1-) 2 md. før avlssæsonens begyndelse a.h.t. risiko for mangelfuld skaldannels og evt. dårlig sædkvalitet, selvom der kun raporteret et enkelt/få tilfælde heraf. Midlet har med stor succes været anvendt i avlsprogrammer med balistære (Leucopsar rothschild)i bl. San Diego Zoo (tror jeg det var).
Midlet Baycox (toltrazuril) fra fa. Bayer har også været anvendt, men effekten ikke undersøgt systematisk som ved Esbetre. baycox skal (vist) blot bruges i en kort(ere) periode, og virker spec. på de stadier, der er inde i cellerne, modsat Esbetre (sulfaclozinum), der virker på stadierne i selve tarm-hulrummet.
Eimeria og Isospora findes overalt i jordbunden i den frie natur, men når vi holder et avlspar i en voliere på 5 m2, og samme par i den frie natur har et territorium på 5 Km2, og dér kun lejlighedsvis optager (lidt) smittestof, så er det jo klart, at der på kort tid opstår et enormt smittepres i volieren på de 5 m2 med deraffølgende problemer. De voksne fugle kan måske klare det store smittepres, dersom de er forsynede tilstrækkeligt med aminosyrer, vitaminer, mikro- og makromineraler, medens ungerne dør ca. 1 uge gamle eller omkring de forlader reden.
Udryddelse af E. og I. er ikke muligt i en voliere, men problemt kan minimeres ved at bunden består af beton, og denne flamberes ved opstart af avlssæsonen og at der efterfølgende holdes en absolut god hygiejne i og omkring foder- og drikkekar.
Paradoksalt nok, så udvikler ungerne (og de voksne) immunitet overfor I. når de kun udsættes for et moderat/svagt smittepres (sådan som det sker i naturen), så for mig at se, må det, med et stategisk medicineringsprogram, være muligt at minimeret problemet med atoxoplasmose, forudsat at det er denne lidelse, der er årsag til et aktuelt problem og diagnosen er stillet regelret.
Prøv at drøft problemet med din dyrlæge, der sikkert vil kunne hjælpe dig.
SVS i Århus er ophørt med at undersøge hobbyfugle og do. fjerkræ, men mon ikke der i Tyskland eller Holland findes tilsvarende laboratorier? Hollænderen havde fået sine omei (tror jeg det var) undersøgt på veterinærhøjskolen i Utrecht.
Med venlig hilse og uden ansvar
Ove
Hej Ove
Mange tak for dit svar, det er til stor hjælp, snakkede med min dyrlæge forrige år, om problemet, og hun nævnte lige som dig underlaget som et problem, men synes ikke lige jeg har lyst til at støbe i det hele, har reddet et par unger ved at fange dem ind, og sætte dem i et lille bur inden i volieren, som forældrene så kunne fodre i, kan bare ikke helt forstå at det er nødvendigt. Men fik aldrig fulgt op på det, og sagen faldt til jorden. Men vil i år forsøge at være på forkant ved forebygge det, så må hellere få en snak med dyrlægen, og måske give en forebyggende kur lige så snart vejret er lidt bedre.
Endnu engang tak for svaret.
mvh Emil