Blåvinget Minla

Et par Blåvinget Minla
Et par Blåvinget Minla

Jeg har selv haft denne fugl siden 2007, hvor jeg fik et par sammensatte fugle.

Hos mig fik de en voliere på godt 50 m2.  Volieren er kraftigt beplantet, der er desuden en stor gammel kompost stak, som jeg bruger endnu. Dette giver nogle muligheder for fødesamling, der er svære at give andre steder. Men grunden til det store voliere var at denne fugl skulle være svær at få unger med.

Jeg har dem gående med et par skægmejser – rødkindet sommerfuglefinker og en enkelt rosenfinke han.

Jeg har haft nogle problemer med at komme med nogle ”skudsikre” oplysninger, da det er meget svært at følge med, grundet beplantningen. Men fuglene er ikke særlige sky her ved mig.

Jeg ved, at det par jeg har, er ved at være godt op i årene.  De er fra før importstoppet. Jeg var så uheldig, at min han døde i foråret 2009. Men jeg kunne låne en ny han efter et par dage.

Jeg ved med sikkerhed, at mit par, har haft en del kuld unger, både i årene 2008 og 2009. Jeg har fundet flere reder, hvert år med unger i. Det ser ikke ud til at forældrene tager sig af det, men jeg roder heller ikke i reden, dertil er ungerne for vigtige.  Rederne bygger de selv.  Jeg har nogle buske som de bygger i, gerne højt. ( flere reder i 1,5 – 2,5 m )

Men desværre var det kun et kuld hver år der overlevede. Det er lidt mærkeligt, at det kun er det sidste kuld hvert år der overlever. Men jeg har konstateret, at de bliver fodret meget længe, om det er det der tager livet af de senere kuld ved jeg ikke, men det er da et bud. Men glæder mig til at høre fra andre der har disse fugle.

Foder

Jeg er ikke god til det med foder, har aldrig været, bliver det aldrig. Så jeg giver alle de melorme de kan spise. Det vil sige, der er normalt melorme til rådighed hele dagen, året rundt. Derudover er der tovo + æggefoder. Dette er grundbestanddelen hos alle mine fugle.

Jeg kan så i yngletiden, kræse lidt mere med forskelligt foder, men her skal det siges, at de gider det ikke. Om det er fordi der er melorme, så det ikke er så nødvendigt, ved jeg ikke.

Der er adgang til frisk frugt, men jeg har ikke mange fugle der vil have det. Jeg ved ikke hvorfor, men der er ingen afsætning, og især de blåvingede har aldrig spist det ved mig.

Unger

Jeg tror ikke, de er mere vanskelige end alm. Solfugle, men da der er problemer med at holde liv i ungerne, har vi nok nogle problemer med foderet. Da mine fugle ikke er meget for, at spise andet end melorme, må det være fordi de kan finde andet. Her er det store beplantede voliere en stor fordel. Jeg har tit set dem ved komposten, der er sikkert meget i, som i ikke kender. Jeg får normalt også kun held et kuld hver år, og det er sidst på året, hvor der er meget i ”luften” af flyvende insekter, der kan give det kuld unger. Men jeg har set dem komme og tage melorme, og de bruger tid på at rive dem over, derefter tager de noget ud, som ser sort ud, det kan være, at dette indgreb gør, at melormene ikke er så skadelige i stor stil, som ellers.

Men der er sikkert andre der har mange flere erfaringer med foder til disse spændende fugle.

Peter Laurberg, nov 09

Skriv et svar