Opdræt af Blåøret Glansstær

Efteråret 2008 købte jeg et par kønstestede blåøret glansstær. Hele vinteren gik de i et frostfrit fuglehus. I april blev de sat ud i en voliere på ca. 10 m2. Her gik de samme med et par båndet rikse. Jeg havde sat to kasser op. En parakitkasse, af den type man kan købe til nymfeparakitter, og en almindelig stærekasse. Stærekassen blev hurtigt valgt. Jeg havde hentet noget tang på stranden, så kan de selv fange tanglopperne. Det brugt de til redemateriale, sammen med noget græs blev det slæbt ind i kassen. Jeg er ikke redekikker, så jeg var usikker på om der skete noget i kassen. Hver gang jeg kom forbi sad begge fugle ude i volieren. Pludselig så jeg så at en af stærene fløj ind i kassen med orm i næbet. Efter et øjeblik kom den ud igen, nu med en klat i næbet som den smed på jorden langt fra reden. De følgende 3 uger blev der slæbt mange orm ind i kassen, og mange klatter kom retur. Endelig en morgen sad der to små unger oven på kassen. Forældrene fodrede dem de næste 2 uger. Jeg fodrer 2 gange om dagen. Om morgenen giver jeg universalblanding som jeg har most med en halv banan, en halv moden pære som jeg har skåret i tern, og så noget hunde tørfoder (faktisk det billigste de har i ”super spar”) som har stået i blød natten over. Hertil kommer et par håndfulde blandede alm. og kæmpe melorme. Den ene håndfuld smider jeg ind på bunden så de kan samle dem op med det samme. Den anden håndfuld kommer jeg i en bøtte som jeg har boret et lille hul i, så melormene kravler ud i løbet af dagen. Om aftenen får de så en ny omgang melorm, fordelt på samme måde som om morgenen.
Jeg lod ungerne blive hos forældrene, selv om jeg godt kunne se at de begyndte at blive trætte af dem.
Pludselig kunne jeg se at der blev fodret i kassen igen. Alt forløb som første gang. Forældrene jagtede lidt med de to store unger når jeg fodrede, men da de stadig ikke så alvorligt ud fik de lov til at blive sammen.
I slutningen af november satte det ind med frost, så alle 5 blev fanget og sat i vintervolieren. Ungerne blev kønstestet, det var 1,2. Alle 3 blev solgt.
Året i år, startede på samme måde som sidste år, men jeg fik snart et problem. Volieren er lavet med 1×1” tråd. Lige nok til at gråspurvene kan smutte gennem. Det gjorde de ikke sidste år, men i år er det det helt store hit. Hver gang jeg fodrer, sidder over tyve gråspurve klar. Selv om stærene jagter spurvene, får de alligevel snuppet rigtigt mange orm. Super irriterende. Der kom da også kun en unge i første kuld, og andet kuld er lige gået af reden, også kun en unge. Jeg er sikker på at det er mangel på mad der gør det. Det er desværre ikke sådan lige at skifte tråd midt i en yngleperiode, så her er vist et lille vinterprojekt.

Max

En tanke om “Opdræt af Blåøret Glansstær”

  1. Først velkommen til, dejligt at få input fra nye folk…!

    Og ja det ser ud til, at der er nok at gå i gang med til vinter, for at fodre gråspurvene på den måde, kan hurtigt blive en dyr fornøjelse!
    Det lader nu til at det næsten er alle steder, at der kun kommer få unger på pind i år, så gråspurvene er måske ikke hele årsagen, men de gør i hvert fald ikke tingene lettere…

    God arbejdslyst med tråden 🙂

    /Dennis

Skriv et svar