Kategoriarkiv: Fuglesnak

Så er sæsonen i gang

Det nye par sangtimalier fik unger 30. april og der kom tre af reden, en døde dog hurtigt. To fine unger er stadig med forældrene og de har lagt to æg igen i en ny rede.
Samtidigt har de sorthovedede vævere startet sæsonen med de første to reder og et æg. Den dominerende han døde i efteråret, så der er en ny han i spil.

De rødkindede er i gang med andet forsøg – 2 æg.

Det gamle par sangtimalier har fjollet rundt, men har nu 3 æg – så det er spændende.

Så kører det!

Sangtimalierne ligger endelig og ruger på 3 dag. De har bygget længe og skiftet resteplads flere gange. Men nu kører det forhåbentlig.

De rødkindede pragttimalier lægger forhåbentlig også snart andet kuld. De havde 3 æg i første forsøg, det var ubefrugtet som normalt.

De sorthovedet vævere har to æg i to reder. Så de klækker snart efter planen.

Sortnakket Væver

[ngg src=”galleries” ids=”4″ display=”basic_thumbnail” thumbnail_crop=”0″]

Sortnakket væver er ikke almindelig på markedet og billederne her stammer fra KBH ZOO i 2010.

Det er en mellemstor fugl i Ploceus-slægten, som modsat flertallet i slægten er monogam. På den måde ligner den mere arter som fx Reichenowsvæveren. De to har også flere ligheder i udseendet.

Sortnakket væver laver større redekomplekser for hver han. Der bliver kun ynglet i en af rederne, mens resten står ledige eller bliver brugt som sovereder.

Har du eller kender du nogen med sortnakket væver, så tag endelig kontakt. Jeg ved at Kbh ZOO er meget interesseret i nyt blod.

Nyt på Birdz.dk

Bloggen er nu også åben for diverse andre spidsnæb og erfaringer med opdræt af samme. Flere mindre tropefugle er meget krævende i ynglesæsonen og skal passes stort set som var det insektædere. Så skriv endeligt om dine fugle – også selvom de ikke går som frugt- og insektædere.

Stor Cubafinke – han

Der ruges hos de rødkindede pragttimalier

Jeg ville lige tjekke om de var kommet i gang med redebygningen i dag, men må stoppe brat op, da hannen ligger flot på en høj og synligt placeret rede. Han bliver liggende, så jeg listede hurtigt ud igen.

Så er det spændende bare om de har bygget ordentligt i år – sidste år var det nogenlunde og det er jo et ungt par, så måske er de bare mere grundige. Der er flere opsatte reder i volieren, men hvis de ikke sidder de rigtige steder, så bruger de dem ikke.

Det er første år, at de har gået i volieren hele vinteren, så det er nok også en af årsagerne til, at de er startet så tidligt. Men lad os håbe det var det sidste nattefrost og at foråret er på vej nu med mere varme og insekter.

Parret er blevet “forstartet” med bidroner – frosne. Men ikke hver dag.

Endelig lidt ro hos sangtimalierne

2015 har været et turbulent år for mine sangtimalier – startede med 3 par og æg hos det gamle par allerede i april.

Men først døde den gamle avlshun – den der lagde blå æg. Der døde også en han – så der blev rykket rundt på alle par – ingen var i tydelig sympati udover det gamle par.

Men nu ruger et af de nye par – de lagde sig på 2 æg mandag den 13. juli. Så jeg håber på at nå lidt unger herfra også.

/Esben

Endelig forår!

Diademyuhina
Diademyuhina

Med denne varme påske er der endelig kommet gang i fuglene. Der er blevet sunget flittigt i noget tid nu, men der er ikke sket meget andet.

Der er dog blevet lagt an til nogle reder rundt omkring nu, så man begynder at have lov til at håbe, at det kunne blive til noget i denne sæson.

Min diademyuhina han har kaldt efter en hun hele vinteren – og hans kald blev endelig svaret for en god uge siden. Det var velkomstglæde der kunne ses da den unge hun ankom fra PL. De er blevet forfremmet i hierakiet – så nu er de kommet i den største voliere – som har stået tom hele vinteren. De startede med at spise bær fra Lonicera Henryi – den stedsegrønne kaprifolie, og hvad de ellers kunne finde. De flyver allerede med trevler, så man har da lov at håbe på lidt succes her.

Det gamle par sangtimalier er også i gang med noget redebygning på en af de faste pladser i volieren – de har en 5-6 faste steder som de skifter imellem. De andre par sangtimalier er også i forårstemning, så måske ender det hele med lykkelig familieforøgelse.

De rødkindede er vist ikke et par – så der skal jeg lige have handlet lidt, så denne sæson ikke går til spilde.

Jeg er endnu ikke begyndt med levende foder – de har gået på ren Unipaté og Tovo hele vinteren. Men måske skulle jeg få gang i lidt melorme og andet godt.

Jeg håber, at I andre også er kommet godt fra start – ser frem til at høre om det herinde i år!

/Esben

 

 

Langhalet Rosenfinke

Så kom regnen, natten til fredag. Jeg lå i sengen og hørte torden og regnen der slog mod ruden. ( ja det var ikke torden der slog mod ruden ), mine tanker gik til de unger jeg havde ude i rederne.

De langhalet Rosenfinker havde unger, der var ca 5 dage, og de ligger helt åben. Jeg troede ikke de havde en chance, for forældre fuglene ligger ikke på dem om natten.

Mine rød kronefinker havde også små unger, men de ligger beskyttet under tag, så de ville nok klare det, håbede jeg.

Så lige så snart det blev lyst kom jeg ud for at se til dem. Først Rosenfinkerne, og sørme om der ikke var liv, ikke meget de var kolde og våde, men i live utroligt.Resten havde klare det fint.

Desværre kaldte arbejdet, så jeg kunne ikke følge med i om Rosenfinkerne kom godt igang med at spise, eller om de var for kolde. Så det var med en stor glæde jeg kunne konstatere da jeg kom hjem, at der var stadig 3 unger i reden. Hvor heldig kan man værre.

mvh

Peter L.

unger2rede

Omei’erne forsøger sig igen

1.1 Omei Pragttimalie
1.1 Omei Pragttimalie

Efter deres meget tidlige forsøg i februar, så havde parret kun forsøgt at bygge rede et sted, hvor de ikke kunne bygge rede. Så jeg kunne kun se det fordi redematerialet lå i en bunke på grenene under stedet. Efter noget tid så fik jeg sat en åben kurverede op, men få dage efter, havde de ikke bygget i den opsatte rede, men i en anden opsat rede, som de også benyttede i 2013.

To blev noteret omkring starten af maj – umiddelbart efter mine sangtimalier også havde lagt sig på deres andet forsøg.

Årets første levering af droner ankom i dag – dejligt når biavleren leverer dem på dørtrinnet af fri vilje. Så vi er faktisk klar på nogle succesfulde udrugninger nu.

Det ville også være på tide.

Esben

Rød kardinal

HejRød Kardinal

Jeg har lige købt en rød kardinal han og tænkte om der er nogen herinde som har erfaring med rød kardinal i bur med andre fugle. Er nemlig i tvivl om den er aggressiv overfor andre arter, eller om det modsatte kunne være tilfældet.

Jeg har et stort voliere med undulater,  parakitter og stillits mm.  I et andet voliere  er der dværgpapegøjer. Og  så er der et med finker.

Så jeg er i tvivl om, hvor jeg skal sætte den ind.

Mvh Kamel

Forår!

Omei pragttimalieDet er lidt tidligt – vist kan det mærkes, men vi mangler jo stadig en måned endnu før vi kan afvise muligheden for en snestorm eller to.

Men ikke desto mindre, så ville jeg lige tjekke voliererne igennem, for det er jo sket før, at fuglene har fået forårskuller, så det kunne jo være at  man fandt en rede eller noget.

Første bur jeg tjekkede var Omei’erne – da de altid plejer at være tidligt ude – og jeg var ikke kommet gennem lågen før en af parret fløj væk fra nærmeste busk ved lågen. Nej vel? Det kunne da ikke passe – men der var godt nok en mørk samling inde i den Thuja. Et hurtigt kig viste 2 æg …

Æg!

De må være tossede! Man tør jo kun håbe på at det ikke tager kræfterne fra de gamle inden vejret tillader små unger.

De er gået på forskellige tørfoderblandinger gennem hele vinteren – er begyndt med Orlux Uni-pate – den er de vilde med over hele linien. Tovo går stadig, men som nr 2. De har ikke set skyggen af levende foder siden september/oktober engang.

Sangtimalierne havde også fine reder klar begge steder – men trods alt ingen æg.

Esben

Sangtimaliernes år

Sangtimalie på pindSå kom de første unger på pind. Så en unge sidde i grenene for 3 dage siden og muligvis allerede en af reden dagen før det. Parret har jeg fået, da det gav lidt problemer sidste sæson – de stoppede med at fodre deres unger, når den første unge kom på pind. Så jeg var lidt spændt på om det ville ske igen, eller de ville ændre adfærd i nye omgivelser.

De havde ruget meget fast og fodret i god stil, så jeg ville lade dem prøve her i første omgang, så jeg kunne se om de stadig ville stoppe med at fodre. Men ved at give lidt hvide melorm og holde øje indtil de havde hentet, så kunne jeg se at de fortsat fodrede. Desværre fandt jeg en stor død unge i reden i går – men det er vist bare den klassiske – hvis ikke alle ungerne går af reden samtidigt, så bliver ungerne i reden ikke fodret. Så man skal faktisk næsten gå ind og smide dem af reden, hvis de ikke selv gør det.

En unge sad på jorden i dag. Det ene ben hang slapt ned, så jeg satte den i inderrummet. Efter forældrefuglenes reaktioner og foderforbrug, så må der være flere unger. Men de er godt nok tidligt af reden – de unger jeg plejer at få ser flere dage ældre ud end disse gør.

Foderet har været varieret med pinkies som grundfoder, og så dagligt tilskud af fårekyllinger og voksmøl – alt fra frost. Kun suppleret af lidt hvide melorme hver dag. Hvis de fortsætter med at skubbe dem af reden, så får man næsten lyst til at forsøge sig med fritflyvning, indtil nogle dage før de går af reden. Eneste plus med dette par er, at de ikke lader til at være så hurtige til at gå i gang med næste kuld.

Men alt i alt fremgang i forhold til sidste år, hvor de ikke fodrede ungerne efter de kom på pind. Det ville være fint, hvis de fik styr på sagerne i denne sæson.

Min gamle han med ny hun har bygget to færdige reder – byggede en og rev den ned og har nu bygget en ny, men stadig ingen æg. Det er første gang jeg forsøger med to par på matriklen – men som jeg kan læse andre steder, så er det vist ikke noget problem, når de har hver sin voliere … 😉

/Esben

Timor Risfugl – tips og gode ideer?

IMG_3186Hej til alle

Jeg er ny bruger og lidt ny i fugleverdenen. Jeg har zebrafinker uden problemer gående ude på min udestue..men i onsdags købte jeg et pat timor risfugle.  Af sælger  fik jeg ikke rigtig svar på mine spørgsmål. Jeg lagde ud med at høre om de var ynglevenlige svaret var at han havde fået 15 unger på ca 1 år.. Jeg nævnte, at jeg ville være sikker på, at de var ynglevenlige, da jeg havde været igennem nogle uheldige ting med andre fugle (lang historie) og at jeg måske skulle købe et par andre fugle af ham..og ville gerne vide, hvad de spiste inden jeg modtog dem…til det fik jeg svaret…det tager vi, når jeg kommer med fuglene…allerede der burde jeg havde tænkt mig om en ekstra gang…men ok 15 unger på ca 1 år lød jo godt….så jeg fik bragt fuglene onsdag, da jeg synes det er en meget smuk fugl…

Siden onsdag har jeg siddet på google,været på biblioteket uden held om læsestof….jeg har kontaktet flere mennesker med meget forstand på fugle dog ikke timor… Jeg har som sidste udkald kontaktet zoo i kbh…og fik svar i dag, at det foder jeg giver er meget fint og skulle jeg virkelig vide meget mere var denne her side virkelig at anbefale….af sælger fik jeg af vide, at jeg skulle give tropeblanding, paddyris, rød hirse 1 gang om ugen, æggefoder hver dag, grit,og kanarieblandning…samt huvasan (vitamin) jeg ved nu at huvasan er noget man bruger til kyllinger…og vil derfor ikke bruge det… har i stedet bestilt breedmax.. og jeg har bestilt foniopaddy.. og vil ikke give kanarieblandning, da jeg har fået af vide at det feder…har fået et råd om 1 spsk eddike til 1 L vand i drikkevandet et par gange om ugen…råd om at koge frø i 5 min lade det dryppe af blande det med æggefoder og tilsætte breedmax….nu er det jeg gerne vil høre jer herinde om det mon er det rette jeg gør?

Jeg ville jo meget gerne se dem yngle, men har desværre hørt efterfølgende, at de er meget svære at få til at yngle i fangeskab…suk….gid jeg dog ikke havde købt dem og lyttet til min fornemmelse, nemlig at den sælger bare var ude på at SÆLGE….men nu er jeg altså sådan, at jeg vil sætte en ære i at få dem til at yngle…jeg har god tid og i mellem tiden er det jo en smuk fugl at kigge på…..af sælger har jeg fået af vide, at de er 7 og 8 mdr gamle, de er dna testet har papir på det…men ved ikke hvad jeg skal tro da jeg ikke har hørt særlig godt om den sælger efterfølgende…håber på gode råd herinde…

mvh Jeanett