Kategoriarkiv: Pragttimalier

Rødkindet 2019

Der kom aldrig et opdrætsindlæg for disse dejlige fugle i år. Jeg kunne godt have startet et, men resultat bliver det samme – ingen unger.

De har forsøgt 3 gange med 2-3 æg. Ubefrugtede hver gang. Rugningen har været meget stabil og rederne velbyggede, så der er ikke andet galt.

Hunnen er lidt bleg – jeg håber at kunne forbedre det, når hun nu går i fæld på et tidspunkt. Jeg håber bare at begge fugle klarer vinteren, så de kan få en ny chance næste år.

Der ruges hos de rødkindede pragttimalier

Jeg ville lige tjekke om de var kommet i gang med redebygningen i dag, men må stoppe brat op, da hannen ligger flot på en høj og synligt placeret rede. Han bliver liggende, så jeg listede hurtigt ud igen.

Så er det spændende bare om de har bygget ordentligt i år – sidste år var det nogenlunde og det er jo et ungt par, så måske er de bare mere grundige. Der er flere opsatte reder i volieren, men hvis de ikke sidder de rigtige steder, så bruger de dem ikke.

Det er første år, at de har gået i volieren hele vinteren, så det er nok også en af årsagerne til, at de er startet så tidligt. Men lad os håbe det var det sidste nattefrost og at foråret er på vej nu med mere varme og insekter.

Parret er blevet “forstartet” med bidroner – frosne. Men ikke hver dag.

Endelig sker der lidt hos de rødkindede pragttimalier igen

Efter sidste års sæson med to hunner var det rart at gå foråret i møde med et flot sympatipar. De gik en mindre 1×5 meter voliere hele vinter.

24 april flyttede jeg parret til min største voliere på 2×7 meter. Den står tom hver vinter – og så flytter jeg altid mit vigtigste par derind, når foråret er godt i gang.

Denne gang viste det sig at holde stik igen – allerede efter 7 dage var der bygget en flot og færdig rede. Lige ved siden af en opsat kurverede dog. Reden virker dog solid og den er lige under et mindre stykke opsat tagplade, så den skulle holde sig tør. Spørgsmålet er så bare om jeg skal stole på deres redebygningsfærdigheder eller sikre reden yderligere med en åben kurverede under?

Parret har endnu ikke lært at flyve ind, så de bliver fodret ude endnu. Jeg giver dem en del insekter for at øge chancen for et stort kuld. Ved jo at de sagtens kan lægge 4 æg, selvom det ikke ses så tit.

/E

Endelig gang i de rødkindede igen

Min gamle han døde vinter – han havde også gjort det godt. Heldigvis sad der en enlig han på Fyn, så den blev sammenbragt med min kaldende og søgende hun og det lod til at være et godt match.

De havde dog ikke fået den bedste voliere – da de jo ikke havde lavet noget som helst i de sidste 2 år. Men nu var det jo en ny han, og jeg havde bemærket at der blev forsøgt med lidt redebygning -dog ikke særligt vellykket.

Jeg fik ideen om at flytte dem, da jeg hørte at der var lavet 2 gode unger i år allerede, men da jeg kom hjem bemærkede jeg, at de flere gange skræppede op, hvilket de næsten kun gør når de yngler. Og sørme om ikke en lille kontrol i dag, afslørede et enkelt æg i en opsat kurverede, hvor de havde forsøgt at bygge før.

De er blevet fodret med friske droner i de sidste par uger – hvilket måske har hjulpet tingene lidt i gang 😀

Så vi håber på lidt flere æg – og så befrugtede tak! Kunne jo være at de kunne lære omei’erne hvordan man gør…

De store Cubafinker – det nye par – lå på en stor redefuld æg opdagede jeg også i dag – så god dag i dag!

/Esben

Omei’erne forsøger sig igen

1.1 Omei Pragttimalie
1.1 Omei Pragttimalie

Efter deres meget tidlige forsøg i februar, så havde parret kun forsøgt at bygge rede et sted, hvor de ikke kunne bygge rede. Så jeg kunne kun se det fordi redematerialet lå i en bunke på grenene under stedet. Efter noget tid så fik jeg sat en åben kurverede op, men få dage efter, havde de ikke bygget i den opsatte rede, men i en anden opsat rede, som de også benyttede i 2013.

To blev noteret omkring starten af maj – umiddelbart efter mine sangtimalier også havde lagt sig på deres andet forsøg.

Årets første levering af droner ankom i dag – dejligt når biavleren leverer dem på dørtrinnet af fri vilje. Så vi er faktisk klar på nogle succesfulde udrugninger nu.

Det ville også være på tide.

Esben

Årets første æg hos Rødkindet pragttimalie

Foråret har kigget frem i nogle uger nu, og fuglene har da også kvitteret med god redebygning, men der var den også stoppet i en tid.

Men i dag var de rødkindede ekstra larmende og det er som regel et godt tegn, og et hurtigt kig afslørede 2 æg, så det er en fin start – håber på mindst 3 æg.

Reden er desværre ikke under tag, men jeg skal vist have lavet en interimistisk løsning, så den er sikret mod de værste regnskyl, når ungerne er lige ved at flyve fra reden.

Parret er nye på matriklen, idet vi har rykket lidt rundt på parrene i gruppen, da mit gamle par ikke havde lavet noget i 2-3 år. Det lader til at være en god idé, som måske skulle bruges noget mere rundt omkring, hvor fine ynglepar sidder uden at komme i gang med yngleforsøg. Volieren er 7×2 meter og parret går alene i volieren, der er pænt beplantet, dog ikke for tæt.

Sangtimalier og cubafinker har også bygget reder, men der afventer jeg stadig de første æg. Årets nyhed – Rød kronfinke – har kun lige lært at flyve ind og ud, så der skal jeg nok ikke vente noget konkret foreløbigt.

/Esben

 

Omei’erne er endelig startet

Omei pragttimalie - hun tv og han th

I løbet af den sidste måneds tid har Omei’erne bygget rede flittigt. De var lidt længe om at finde ud af hvor det skulle være, men da de havde smidt en del trevler det samme sted, så satte jeg en kurverede op der, og så blev der endelig bygget noget, der lignede en rede. Men da jeg efter et kig fandt en færdig rede, så var der 4-5 dage senere, stadig ingen æg. Derimod havde de pillet reden i stykker igen.  Men ved sidste kontrol i torsdags (31. maj), var der alligevel 3 æg i en – igen nu – pæn rede.

Så vi satser og håber på, at de har gjort forarbejdet ordentligt og at der er krudt i æggene.

Fryseren er fuld og det passer vist cirka med, at der begynder at komme droner igen, så det er helt perfekt!

Esben

Omei’erne ruger

Omei pragttimalie - hun tv og han th

De nye par jeg fik for en måned siden begyndte for 14 dage siden at bygge i en perfekt opsat åben kurverede i en thuja, men de havde ikke travlt. Der blev jævnligt bygget til i reden, men det var først i dag, at jeg så hannen ligge i reden og ruge. Den sidste uges tid har jeg øget mængden af levende foder for at prøve at sætte dem i gang, men det kan lige så godt have været det fantastiske vejr.

Det nye par er helt på toppen begge to og meget fortrolige. Jeg kan lokke dem ret tæt til mig, med lidt melorm på jorden, hvilket ikke var muligt med mit gamle par.

Tidligere fløj de ind i indervolieren, når jeg førte kontrol, men efter at de er gået i gang med reden, så bliver de ude. Derfor har jeg indstillet min nysgerrighed lidt. Hvor længe det holder ved jeg ikke, men de får ro nu. Så håber jeg bare, at de laver et ordentligt kuld og ikke blot et eller to æg. ee

Problems with my Liocichla phoenicea

Hello,

I bought a pair of birds that you like a lot on the forum, Liocichla phoenicea. Unfortunately, they do not seem comfortable in their aviary, and shows no signs of reproduction.

Their aviary is planted, it is 7 meters by 3 meters, they live alone. I give a lot of insects. Yet it seems they are not good, they slow down a lot. They are very frightened when I inks to feed …

Which advice could you give me for this species?

BYE Celine

Sæson 2011 skudt i gang!

Så er det ved at være forår – det mener mine Omei’er i hvert fald. Hunnen er i fuld gang med at bygge rede og har været det i over en uge nu. Hun havde en del problemer med at få bygget ordentlige reder sidste år, så det er fint, at hun øver sig. Jeg håber bare, at hun venter lidt med at begynde at lægge æg…

Hun har dog igen valgt at bygge sted, hvor der slet ikke er understøttelse for en rede, så det tyder ikke så godt. Hun bygger der, hvor hun gerne vil have reden og ikke efter, hvor den kan bygges. Jeg forsøgte med opsatte reder sidste år, men de lader til at være helt uinteressante. Kun én gang byggede de lidt i en rede, men den blev droppet igen, inden der blev lagt æg.

Jeg gør ellers ikke noget for at sætte dem i gang. De har ikke fået levende foder siden frosten satte ind, og Omei’erne lever primært af King rød æggefoder og tovo. De tager også en del Rød Claus.

Esben

Endelig lidt succes med Omei’erne

Den første unge på pind!

Ja, lidt glæde blev der alligevel plads til. I dag er Omei-unge nummer to kommet på pind. Det var et enligt æg, som de passende yderst eksemplarisk – meget modsat de forrige forsøg. Generelt kan man sige at det er gået frem af, for hvert yngleforsøg. Nu kan man så bare håbe, at de ikke glemmer, hvordan de skal gøre til næste år.

Første Omei-unge kom på pind hos de rødkindede. Pga. de tidligere oplevelser med Omei’ernes evne til at opfostre unger, så valgte jeg at bytte rundt på det første æg, som de lagde, således at uanset hvordan det gik, så var der en chance for at bare en unge ville klare den. Desværre lagde Omei’erne ikke flere æg i det kuld, så de rugede på kun ét æg af de rødkindede, som desværre var ubefrugtet – ganske som de øvrige to, der blev tilbage i reden, sammen med Omei-ægget, som var befrugtet. Den første unge er nu ret veludviklet og fuldt mobil, så det ser godt ud. Jeg regner med at de to unger skal sættes sammen senere, så de kan præge hinanden i en periode inden de skal videre til andre opdrættere.

Foderet har været frosne pinkies og lidt frosne voksmøl. Dertil daglige portioner frosne dronelarver. Desuden har insektfangeren givet et godt udbytte hver nat. Den fangst har jeg valgt at give dem i frisk form. Jeg sætter blot fangstskålen ind og åbner det lille hul. Senere på dagen tager jeg hele toppen af, så de kan tage resterne. Omei’erne har opfostret deres unge på næsten samme opskrift. Dog er der her til sidst kommet frosne fårekyllinger på menuen og levende voksmøl – 10 stykker om dagen.

Pragtfulde pragttimalier

1.0 Omei pragttimalie
1.0 Omei pragttimalie

Ja, det lyder jo lovende, og med hele to arter, så burde der være grundlag for lidt glædeligt læsestof om disse dejlige fugle, og alle de unger de laver…

Hvis så ellers de kunne opføre sig en anelse som de burde, så var der nok heller ingen problemer. Nå, men det kræver vel lidt forklaring og hermed så en lille opsang til mine pragttimalier og dette års hændelser ind til videre.

Da det endelig blev forår, så kom der faktisk ret hurtigt gang i begge par. Både med redebygning og sang. Ofte fællessang. De har nogenlunde samme sangtype, men der er væsentlige forskelle. Omei’en har en tydelig dalende sang, der starter højt og med enkle fløjt daler til de dybere toner. Men det lod desværre vente på sig med resultater af deres redebygning.

De rødkindede havde fået en ny voliere, og det var tydeligt, at de ikke vidste, hvor de skulle bygge. Der var ellers opsat flere kurvereder på nogle gode steder, men det var de åbenbart ikke enige om. Der bliver forsøgt bygget steder, hvor der ikke var nogen som helst mulighed for at placere en rede ej heller en kurverede. Det var først da jeg fik fat i endnu mere Thuja, at de begyndte at bygge et sted, hvor jeg kunne støtte reden med en kurverede. Så kom der hurtigt en fin rede, som det lader til udelukkende bliver bygget af hunnen, hvilket ikke tidligere har været mit indtryk. Desværre gider hunnen ikke ligge æg i den rede, som hun selv har bygget. En dag i maj fandt jeg et æg på bunden i inderummet. Dette var uskadt, så jeg tog det og vendte det i nogle dage, indtil jeg blot besluttede at prøve at lægge det i reden. Det var åbenbart hvad hannen havde ventet på, for han har ruget lige siden. Jeg har dog ikke de store forventninger til at det skulle være befrugtet.

1.1 Rødkindet pragttimalie
1.1 Rødkindet pragttimalie

Omei’erne har kørt lidt den samme stil. De var lidt længere om at komme i gang med redebyggeriet, men da de endelig gik i gang, så vidste de også hvor reden skulle være  – igen et idiotsted – 10 cm fra en opsat kurverede, men det var dog muligt at opsætte en

Den nye unge på pind!

kurverede. Denne gang en overskåret lukket kurverede, der er lidt dybere i skålen end de åbne. De fik da også hurtigt bygget en fin rede herefter, og jeg begyndte blot at vente på at de lagde sig til at ruge. Da der var gået nogle dage uden at der var sket mere, så kiggede jeg i volieren og selvfølgelig havde de ombestemt sig – revet reden ned – og begyndt at bygge i den tyndeste thuja nogensinde. Om jeg ville, kunne jeg ikke montere nogen form for understøttelse til reden der. På dette sted har de forsøgt at bygge i flere uger nu. Jeg håbede på at de ville opdage at det var umuligt. Selvom jeg gentagne gange pillede det de havde bygget ned, så startede de blot forfra igen… For så at gøre det endnu mere idiotisk, så fandt i går – under reden som ikke er der – 3 fine æg. Selvfølgelig smadret. Hvis hunnen virkelig har forsøgt at lægge æg, hvor der ingen rede er, så er hun dummere end jeg troede, fugle havde lov til at være.

Så med det udgangspunkt vil jeg hermed anbefale alle andre opdrættere at prøve disse fantastisk pragtfulde pragttimalier – når de ellers yngler!

Men jeg er da optimist – det kan jo ikke rigtigt blive værre…

Esben

Forår i Nordjylland

Hej allesammen

Så er der lige lidt opdateringer herfra. Jeg valgte at tage den meget med ro, ovenpå den lange vinter, da jeg havde en ide om at fuglene var sat meget tilbage, og da hunnerne altid er før klar end hannerne, var jeg bange for at det ville resultere i nogle ubefrugtede æg, og hvorvidt min teori holder stik, ved jeg ikke, men synes jeg kan høre at folk har døjet med dette fænomen????

Men til fuglene, så startede min Rødkindede pragttimalier op som nogle af de første med at lægge to æg, og de har to unger i reden nu.

Mine Ædelsangere har kun lagt 2 æg, og jeg kunne se skyggen af den første unge igår 🙂

Skadedroslerne er jo som de nu engang er, så både de Store Halsbåndskadedrosler, samt det ene par Rødvingede har haft rede og æg, men begge hold valgte at undersøge hvor flot de havde bygget rede ved at pille den ned igen, men det er jo Skadedrosler 🙁

Og så til kernen, jeg har kastet mig ud i at holde Rørspurve, og de har bygget en rede mit i en kæmpe bambus, uden jeg vidste det, lagt 3 flotte æg deri, og da jeg fodrede igår, så jeg 3 små hoveder stikke op. SPÆNDENDE, men så kommer spørgsmålet, hvad skal de fodres med????

Den daglige menu: Opblødte hundepiller, Tovo, Claus, Kasper æggefoder, sisken blanding, ukrudtsblanding, skovfugleblanding, melorme og bidroner.

Mit bedste bud er: Spiret frø, tanglopper og pinkies. Men hvad siger i?