Æg hos diademyuhina’erne

Diademyuhina

Efter de sidste dages solskin og lidt friske kokostrevler, så var diademerne hurtige til at få bygget en rede. De valgte en lille thuja igen – den samme som sidste år, så reden er knap 50 cm fra jorden. Der er ikke tag over, men det gik jo sidste år – dog kun til ungerne kom på pind, så jeg håber, at jeg er hjemme denne gang og at der er noget i æggene.

Der var to æg den 18. april og nu ruger de fast.

De 4 unger der var i æggene...

De har vinteren over taget både Tovo og Claus rød med fedt, samt rød æggefoder fra King, selvom de ikke har meget gavn af det røde farvestof. De går i samme aflange voliere som sidste år – 1 meter bred og 5 meter lang. Inde ved huset har jeg lidt svært ved at få planterne til at gro, men det regner jeg med blive bedre nu, eftersom  jeg lige har plantet lidt humle…

ee

11 tanker om “Æg hos diademyuhina’erne”

  1. Unger
    Jeg fandt en skal i dag, der tydeligvis var åbnet indefra. I de sidste par dage, har jeg givet dem frosne pinkies og fra i går også voksmøl, så de burde have haft foder nok fra starten.

    Hvor mange der er ved jeg ikke endnu, da de ruger meget stabilt og jeg vil ikke ligefrem jage dem af reden.

  2. En sort dag!
    Man skal virkelig passe på med at tro på at det hele kører fint, for det kan hurtigt ændre sig!
    I dag så jeg efter om diademerne var fløjet af reden. Jeg har ikke kigget til dem de sidste par dage af frygt for at skræmme dem af reden for tidligt, men jeg kunne hurtigt se at reden var tom. Eller ikke helt tom – der lå desværre en død unge i den.
    Jeg havde for en uge siden konstateret at der i hvert fald var 4 unger i reden, så der kunne stadig gemme sig 3 unger rundt omkring i volieren. Det gjorde der også – tre forskellige steder var der 3 døde unger mere. Nedtur! Perfekte og velfodrede.
    Det eneste jeg kan komme på er temperaturen. De må være gået af reden i går, selvom jeg så forældrefuglene flyve rundt med mad, så sent som i dag. Måske havde de ikke selv fattet det endnu.

    Er det simpelthen hen fordi at vi har så store udsving på nat og dag, at de ikke kan klare det? Det eneste jeg kan komme på, som måske kunne have hjulpet var at jeg havde opdaget dem i går og flyttet dem ind i inderrummet for natten. Men omvendt, så havde jeg ikke haft nogen grund til at tro, at de ikke kunne klare den. Volieren var næsten helt overdækket med ekstra plader pga. regnvejret og ungerne var ikke våde.
    Forældrefuglene gik allerede i gang med at bygge igen i dag, men det er stadig surt.

  3. Ja!
    Men i dag var den nye rede allerede bygget.
    Samme dag som jeg fjernede ungerne lagde jeg mærke til hvor de var begyndt at bygge og der placerede jeg omhyggeligt en åben kurverede, som de åbenbart straks tog til sig.

  4. Hej,

    det lyder jo ganske godt,så må vi håbe det lykkes bedre denne gang – jeg tror det var en fugl jeg godt kunne finde på at lave engang, så du kunne jo lige skrive når du havde nogen i overskud, så må vi se om mine voliere er ledige også 🙂

  5. Unger
    Så er der unger i reden – der var tale om 4 æg, så jeg regner med, at de alle klækkede. Dronerne er begyndt at rulle ind nu, hurtigere end mine fugle kan æde dem, så de udgør en del af kosten sammen med lidt frosne pinkies.

  6. Nedtur igen…

    Der klækkede ganske rigtigt 4 unger, men da de blev store, så undlod jeg at komme for tæt på reden, for ikke at skræmme dem af reden for tidligt. Da jeg opdagede at reden var tom, så kiggede jeg efter ungerne, men jeg havde svært ved at finde dem på trods af den overskuelige voliere. Den første jeg fandt lå under reden – død. Det havde den været et par dage – jeg gætter på at den er faldet ud af reden et par dage for tidligt. Jeg fandt en unge siddende på en gren, så jeg lod dem være, og i de efterfølgende dage så jeg alle 3 fine unger.
    Men onsdag den 22. juni bemærkede jeg at de var holdt op med at aftage store mængder foder og et besøg viste at alle 3 unger lå forskellige steder og havde været døde et døgn eller to. Det var ikke til at se om der var noget galt, men reden indeholdte igen 3 æg og de begyndte at ruge fast den 23. juni.

    Men hvorfor de unger ikke overlevede forstår jeg ikke. Volieren er næsten helt overdækket og de var ikke våde. Forældrefuglene var flere gange set med næbbene fulde af foder. Måske var det fordi de ville i gang igen? Men det har jo ikke tidligere givet problemer…?

  7. Nedtur igen igen…

    I dag kunne jeg så tømme reden for 3 døde unger – kun nogle dage gamle. Hvad der er sket ved jeg ikke. Men det kunne være at jeg skulle tage chancen og rykke rundt på dem og mine rødkindede. Så får diademerne mere plads og de rødkindede får deres gamle voliere tilbage.

  8. Så ruges der igen.
    Jeg gjorde alvor ud af at flytte diademerne, så de fik dobbelt så meget plads. De gik meget hurtigt i gang med at bygge rede, men det var de lige så dårlige til som i foråret, da de startede op. De ligger blot en masse trevler det samme sted, og så tror de åbenbart at det bliver til en rede… Men lige som første gang, så skulle jeg blot opsætte en åben kurverede samme sted, så de kunne bygge rigtigt og nu ruger de fint. De begyndte for cirka to dage siden.

    Desværre er de rødkindede ikke blevet lige så inspirerede af flytningen – de er derimod gået i fæld, så der sker ikke noget. Men jeg håber godt nok at det lykkes hele vejen denne gang – det er jo nok sidste forsøg i år for diademerne.

  9. Så er der unger på pind – igen!

    I dag så jeg en af de gamle med strå i næbbet, og jeg nåede lige at tænke, om der var sket noget igen – at ungerne var døde. Men sekundet efter fløj der to fine unger op i grenene foran mig. Senere i dag så jeg 3 unger, så det er helt fint.

    De får masser af droner fra frost – flere gange om dagen – og de har konstant adgang til frosne maddiker også. Der udover går der lidt tovo, men det er meget lidt.

    Spændende med de strå – gad vide om de forsøger en omgang mere!

Skriv et svar