Kan sangtimaliehunnen klare det alene?

Jeg har lidt bøvl med mit gamle avlspar af sangtimalier, og håber nogen måske har et råd; Første kulde æg blev ædt/smidt ud af reden, så snart de blev lagt. Jeg havde hannen mistænkt, så da de gik igang med andet kuld og han havde fjernet første æg, blev han lukket fra i inderafdelingen. Hunnen lagde to æg mere og ligger nu og ruger. Spørgsmålet er så om hun mon kan opfodre eventuelle unger selv, eller om hannen skal lukkes tilbage – og i givet fald hvornår?

Når jeg tænker over det, mener jeg at de sidste par kuld i 2010 blev smidt ud som enten æg eller nyklækkede unger, så jeg har ikke den store tiltro til ham, som familieforsørger.

Jesper DH

13 tanker om “Kan sangtimaliehunnen klare det alene?”

 1. Hej Jesper!

  Jeg har ikke de store erfaringer med sangtimalieopdræt, men i sæson 2009 klarede min shamadrossel-hun alene at udruge 4 unger og få to af disse “på pind”,efter at hannen desværre forlod volieren sammen med mig, sfa. at jeg dengang ikke havde etableret en sluse. derfor tror jeg at din sangtimaliehun sagtens kan opfostre et par unger alene, men naturligvis under forudsætning af at der adskillige gange dagligt tilbydes egnet levende foder. Selv brugte jeg en foderautomat af mærket “Pisces 8 day Auto pet feeder” model no. 2008D fra det engelske firma Pisces PetCare, mail adr.:sales@aquatix-2u.co.uk
  Her kan der udfodres 8 gange dagligt med selvvalgte tidsintervaller via en batteridrevet computer i foderstationen. Købt over nettet via http://www.aquatix-2u.co.uk og leveret til døren i løbet af få dage til den (dengang) overkommelige pris af ca. 400 kr incl. fragt. Håber det lykkes for dig.
  Den er godt nok beregnet til automatisk fodring af hund eller kat, men fungerer fint til vores formål og er let at renholde. Den tåler (vist?) ikke at stå ude uden overdækning.
  Jeg tror ikke, at hannen skal lukkes ind før ungerne er selvstændige og taget fra, men andre har måske en anden mening! S.U.

  Mvh Ove

 2. Hej Jesper!

  Der mangler desværre et 0 i modelbetegnelsen, som altså skal være: 20008D og (dengang) i firmaets sortimentliste havde Product code : PPF 104
  Mvh Ove

 3. Davs,

  Jeg har aldrig set prøvet dette, men kender flere der tager hannen fra ved divese art af ”solfugle” arterne – så det vil jeg mene kan lade sig gøre.
  Uanset hvad, har du jo ikke rigtig andet valg, når du har lukket hannen fra 🙂

  Mvh Jannick

 4. Hej Ove og Jannick

  Tak for svar – og ja, det er vel bare at se, hvad der sker. Det var nok også mere for at høre, om nogen havde erfaringer med det og eventuelt mente det var spild af tid. Så kunne jeg jo ligesågodt prøve at skaffe en anden han i en fart, men nu får de chancen.
  Jeg overvejer at købe nogle kunstæg og putte dem i diverse reder mm, for at se om det kunne vænne ham af med sin dårlige vane, men jeg tvivler på, at det virker.

  Parret går alene i en veltilplantet voliere på ca 20 kvadratmeter og fodrede sidste år 5 unger på pind med frosne pinkies og hvad de ellers kunne finde, så jeg vil prøve nogenlunde samme koncept i år.(Hvis der da kommer unger.)

  Alernativt til en foderautomat har jeg tænkt på at montere et lysstofrør af samme type som i insektfangerne direkte i volieren, så fuglene selv kan fange de natsværmere mm, der bliver siddende, når dagslyset kommer. Har dog ikke helt styr på præcis hvad røret hedder, men det er vel til at finde ud af…

  Mvh
  Jesper

 5. Hej Jesper!

  Jeg er ganske sikker på at din hun selv kan klare opgaven. Jeg har haft vævere og diademer der klarede det uden problemer. Så længe det er i en voliere hvor foderet bliver serveret, så skal hunnen jo ikke bruge tid på at finde foderet, men blot bringe det til reden.

  Hvor går hannen nu i forhold til volieren med hunnen? Jeg tænkte at det nok var bedst at de kunne holde kontakten, men hvis hun allerede ruger fint, så er det sikkert godt nok.

  Jeg giver pt mine sangtimalieunger frosne pinkies, hvide melorm og voksmøl. Jeg startede med udelukkende pinkies indtil jeg fik bestilt noget andet også, for jeg synes ikke om at fodre med pinkies alene. De er for tørre og kedelige, men det kan sikkert lade sig gøre. Jeg giver flere gange om dagen en lille portion voksmøl og hvad jeg kan finde af hvide melorm og pupper. Derudover får de en portion pinkies, der kan holde til de får foder igen. Det passer specielt godt om aftenen, hvor jeg giver lidt voksmøl inden de går til ro og så får de pinkies indenfor, der så ligger klar om morgenen. De får voksmøl igen inden klokken otte om morgenen.

  Når der kan fanges nataktive dyr igen, så er det bare om at få gang i insektfangeren, men der går desværre noget tid endnu. Men bidronelarver er snart til at få igen, så det bliver godt.

 6. Hej Esben

  Hannen går i en del af inderburet, som i virkeligheden er sat sammen af to bure a ca 1,5 meter i længden. Der er bare sat en skydelåge af tråd i mellem, så de har så meget kontakt som muligt.

  Mvh
  Jesper

 7. Hey Esben

  Min insektfanger har altså fangst hver nat på nuværende tidspunkt, ikke voldsom store mængder, men nok til en lille fodring om morgenen. Så få du bare din igang.

 8. Lige et tillægsspørgsmål: Har bestilt pinkies og voksmøllarver til sangtimalierne. Voksmøllarver har jeg aldrig prøvet. Hvormange plejer I at give – og hvordan opbevares de bedst?

  Jesper

 9. Hej Jesper

  Voksmøl er meget fede, og lidt svære at fordøje for ungerne, men også meget energirige.
  Derfor bør du ikke give for mange, jeg vil sige 3 – 5 max pr. fugl pr. dag
  De opbevares fint i køleskabet, hvis bare dette ikke er alt for koldt, altså bedst omkring 5 grader. sådan kan de holde sig længe, men de er meget inaktive ved den temperatur, og kan med fordel stilles udenfor i et par dage, og her fodres med noget bivoks eller lign, for lige at få lidt fylde i dem inden de skal fodres op.

  /Dennis

 10. Angående voksmøl, så bruger jeg dem som tilskud. Små proteinbomber fordelt over dagen. Jeg giver omkring 3-4 stykker pr unge 3 gange om dagen, sammen med det andet levende og frosne foder. Det er mere end Dennis anbefaler kan jeg se, men jeg har kun gode erfaringer med de mængder. Jeg er ikke klar over hvor mange de voksne selv tager ad den ration. De er gode til at teste om der er kommet unger. Mine fugle spiser aldrig selv den første orm, hvis de har unger i reden, men siddder blot og venter med ormen til jeg er gået, så de kan komme til at fodre.

  Voksmøl er ikke så hurtige til at forpuppe sig, så de står bare frit i inderrummet hos mig. De kan holdes på køl men ikke for koldt omkring 5-10 grader – koldere så dør de. Det er kun når sommeren er varmest, at de forpupper hos mig. Jeg bruger cirka 1-2 bakker pr kuld. En til redetiden og en bakke, når de er kommet på pind, selvfølgelig alt efter hvor mange unger der er. Mine sangtimalie unger er snart 10 dage og diademerne er klækket for et par dage siden og den første bakke med 250 orm er snart ved at være tom.

  Jeg bruger også hvide melorme og pupper, som jeg samler fra store spande. Jeg har altid omkring 3-4 kg til at samle fra og jeg fodrer alle sammen hele tiden. Af frosne dyr bruger jeg pinkies og fårekyllinger. Sidstnævnte har jeg dog ikke kunne skaffe endnu, men jeg vil gerne give fuglene et så varieret tilbud som muligt. Insektfangeren hjælper også godt til på den konto.

 11. Hejsa

  Med hensyn til foderautomat, kan jeg naturligvis anbefale min egen model som Plastværkstedet fremstiller, den er beregnet til mindre mængder af levende/frosset foder, og fodrer med 8 “beholdere” som giver hver anden time, – og ved montering af et tænd/sluk ur, bestemmer man jo helt selv hvor mange gange man vil give, mit står til at give hver anden time fra solopgang til solnedgang, og slukker således om natten.

  Min insektfanger hænger i min sluse, med bagsiden mod volierenettet, og tændes ved mørkets frembrud og til solopgang, – jeg har fjernet bagrammen med det tynde væv, så den blæser direkte ind i volieren, – det fungerer perfekt, da der ved daggry vil sidde en del narsværmere m.v. i planterne i selve volieren, som fuglene så kan søge.

  Pt. er der unger ved Sangtimalieren, Skægmejserne og Ringastrilderne, – samt æg ved Ædelsangerne og Hjelmvagtlerne (sælges) og diademerne er lige begyndt at flyve med redemateriale, men de er lidt langsomme i optrækket 🙂

  Jeg anvender frosne pinkies, lidt frosne voksmøllarver samt en del dronelarver, – herudover hvad jeg dagligt kan finde af melorme pupper og hvide larver.
  jve

 12. Enden på historien blev som følger:
  Lige omkring klækningstid var hunnen tilsyneladende meget af reden. Jeg tjekkede den og fandt et ubefrugtet æg. Det andet var væk. Om der var kommet en unge eller ej ved jeg ikke.
  Da mine forventninger til parret nu var blevet væsentligt reduceret kom de på fuglemarkedet til billige penge (og med en klar beskrivelse af hvorfor de var billige), og i løbet af 20 minutter, var de byttet til et par Grå kardinaler.
  Ejeren ville af med dem, fordi de ikke passede i en blandet voliere – og i øvrigt lige havde smidt en 8 dage gammel unge ud.
  De kom mandag d. 2 maj og har lagt første æg i går d. 12/5
  Det er nogle fantastisk flotte fugle, som jeg er blevet rigtig glad for, så det er spændende om der kunnne komme unger der.
  Ja det var enden på en historie – og starten på en ny.
  Tak for gode råd og vejledning.

  Jesper

 13. Hej Jesper
  Spændende bytte! Jeg håber, at du vil dele dine oplevelser om de grå kardinaler med os – der er heller ikke mange med den art, og slet ikke i dette forum. Hvis vi er heldige, så kan vi få dækket omkring 4 arter af denne slægt i år. Det kunne være fedt.

Skriv et svar